Bekir Manisalı ,10 Şubat 1934 yılında Uşak ilinin Karahallı ilçesi Dere mahallesi,Muharrem ağa sokak No.3 (sokağın yeni adı:Fevzi Çakmak sokak) adresinde düz toprak çatılı ,altı hayvan ahırı ve depo olarak kullanılan bir katlı bir evde doğmuştur.Babasının adı Emin, annesinin adı Gülsün’dür.Altısı erkek,birisi kız olan yedi kardeşin en büyüğüdür. Kahyanın Emin diye tanınan baba Emin Karahallı çarşısında sergi halinde yaş meyve ve sebze ticareti ile uğraşıyordu. Anne Gülsün ise ev kadını idi ve zaman buldukça Karahallı’da yaygın olarak bulunan ev dokuma tezgahlarında kaput bezi (Amerikan bezi)üretimini kendi tezgahında üretir ve ilgili tüccarına satarak evin geçimine katkı sağlardı.

Bekir Manisalı ev geçimine katkı olarak,özellikle halk pazarının kurulduğu Cumartesi ve bu arada Pazar günleri dondurma ve şerbet satıcılığı yapıyordu. Bu faaliyet lise tahsili bitinceye kadar yaz aylarında devam etmiştir.

Bekir Manisalı, 1946 yılında ilk okulu bitirince,o tarihte bir bucak(belde) olan Karahallı’da orta okul olmadığından, bir arkadaşı ile birlikte, Karahallı’ dan 70 km uzaklıktaki Uşak orta okuluna kaydoldu. Orta okulun ikinci ve üçüncü sınıflarını okul aile birliğinin yardımı ile okuyan Manisalı ,orta okulu 9 devre iftiharla okul birincisi olarak 1949 yılında bitirdi. Aynı yıl parasız yatılı olarak İzmir/Bornova Tarım lisesine girdi ve 1952 yilinda mezun oldu. Aynı yıl Tarım Bakanlığı Erbeyli/Aydın İncircilik Araştırma İstasyonu’na tayin edildi. 1953 yılinda Bingöl Ziraat Müdürlüğü emrine
verildi. 1954 yılında Polatlı topçu okulundan yedek asteğmen olarak Gelibolu/Çanakkale’deki Kolordu Topçu Alayı emrindeki Direk Destek Taburunda görevine başladı.Teğmen olarak terhis oldu.
Bekir Manisalı 1956 yılı Haziran ayında ev kadını olan Samahat Manisalı ile evlendi. Sene sonunda Seferihisar/izmir ilçesine tarım memuru olarak tayin oldu. 1957 yilinda kızı Güler Manisalı doğdu. Aynı yıl Tarım Bakanlığı Bornova/izmir Zeytincilik İstasyonuna tayin edildi. 1959 ylında yeni olarak kurulan İzmir Zirai Karantina ve Fümigatuar Bölge Müdürlüğüne geçti. Bu arada Üniversiteye girebilmek için İzmir Atatürk Lisesinde fark derslerini vererek İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girdi ve bu arada Tarım Bakanlığı emrindeki kuruluşta ihracat mallarının sağlık kontrolü şeklindeki görevine devam etti.

Bu arada T.C.Turizm Genel Müdürlüğü (Şimdiki Turizm Bakanlığı) nün Professiyonel turizm rehberlik kursunu bitirdi. 1962 yilında Birleşmiş Milletler kuruluşu olan UNESCO’nun Tulkarm Ürdün de bir üniversitede açtığı iki aylık bir kurs ve çalışmaya katıldı. Aynı yıl oğlu Metin Manisalı doğdu. 1963 yılı mart ayında The Shell Company of Turkey Ltd isimli petrol șirketinin Kimyevi Maddeler Bölümü(İstanbul)ne satış temsilcisi olarak girdi. Aynı yıl okuduğu akademiyi de bitirdi. Beş yıl aynı şirketin İstanbul ve Antalya teşkilatında çalıştı. Bekir Manisalı, 1967 ylı Ekim ayında merkezi Ankara’da bulunan ve ana konusu Türkiye ihracatını geliştirmek olan Ticaret Bakanlığı (halen Başbakanlık’a bağlı)iGEME (ihracatı Geliştirme Etüd Merkezi)ne ekonomist olarak müşavir yardımcısı unvanı ile girdi. 1975 de müşavir, Etüd ve Enformasyon Grubu Başkanı oldu. 1981 yılı Şubat ayında , özel sektörde çalışmak amacıyla emekli oldu.

Bekir Manisalı 1981 Era Dış Ticaret A.Ş.isimli,resmi yasalara göre Dış Ticaret Sermaye Șirketi sermaye sitatüsüne giren șirketin kurucu ortağı ve genel müdürü oldu. Müteakip yıllarda Egeman Ltd.şti /Ankara; Alda Koll.Şti./İstanbul ; Çörekçi Koll.şti /İstanbul; Orta Şark Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş./İstanbul gibi şirketlerde genel müdürlük, danışmanlık düzeyinde çalışmıştır. 1985 yılında merkezi İzmir’de bulunan, Ziraat Bankası ile bazı ihracatçı firma ve üreticilerin ortak olduğu T.C. Devlet Planlama Teşkilatı ile Dünya Bankasının destek ve korumasında çalışan MEPASAN Meyve ve Sebze Pazarlama A.Ş. /izmir bölge şirketinin genel müdürlüğünü de yapmıştır. 1981 yılında adı geçen şirketten ayrılarak İsveçlilerin ortaklığında Suzan Tarım Ürünleri Paz. ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi/İzmir ‘ni kurarak 13 sene boyunca İzmir, Antalya ve Bursa yörelerinin yaş meyve ve sebzelerinin ihracatını yapmıştır.

Bekir Manisalı,lhracatı Geliştirme Etüd Merkezinde iken kuruluş adına bir dış ticaret ile ilgili bir çok madde, ülke, mevzuat, uygulama ve araştırma raporları hazırlamış ve bunların büyük bölümü resmi ve özel ve kuruluşların yararı için uygulamaya konulmuştur. Teknik düzeyde defalarca Cenevre/İsviçre Birleşmiş Milletler Teşkilatı toplantılarında Türkiye’yi temsil etmiştir. Hindistan Yeni Delhi Uluslararası Ticaret Fuarı (1972) ile Paris Sial Uluslararası Gıda Fuarlarında (1978) Türkiye pavyonlarını kurmuş ve müdürlüklerini yapmıştır. Türk Standartları adına
bazı ihracat ürünlerimizin standartlarının raportörlüklerini yapmıştır. Bu arada çeşitli yurt içi ve yurt dışı kurs, çalışma, araştırma çalışmalarını hazırlamış ve veya iştirak etmiştir. Yeni madde ve ülkeler üzerinden bazı resmi deneme ihracatlarını devlet adina gerçekleştirmiştir.

Manisalı, yayın yolu ile de Türkiye ihracatına katkı amacı ile en az 10 yıl süresince muntazam olarak Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları iktisat Gazetesi ile İzmir Ticaret isimli gazetede birçok makale ve araştirma yazıları yazmıştır. Bu arada “Nasıl ihracatçı olursunuz” , “Neyi,Nasıl,Nereye ihraç Edersiniz ?” isimli kitapları 6-7 baskı yapmıştır Manisalı, 1997 yılında geçirdiği ağır bir trafik kazasından sonra 1999 yılında aktif çalışma yaşamından ayrılmış ve kendini daha çok özellikle dış seyahatlere adamıştır.

Şimdiye kadar dünyanın bir çok ülkesini ve şehirlerini gezen Manisalı,firsat buldukça Türkiye içi ve yurt dışı seyahatlerine devam etmektedir.